Verborgen erfgoedschatten: landboek Sint-Baafs-Vijve

In zolders, kelders en verborgen kamertjes ligt nog heel wat erfgoed verborgen. Af en toe duiken in dat soort stoffige, vergeten ruimtes echte erfgoedschatten op. Zo vonden erfgoedmedewerkers te Wielsbeke op de zolder van het gemeentehuis onlangs een landboek van de prochie Sint-Baafs-Vijve. Het werd op 6 mei 1763 aan de burgemeester en schepenen van Sint-Baafs-Vijve overgemaakt. Gezworen landmeter Charel Philippe Minne, die tien jaar later ook een landboek van de prochie Desselgem zal opstellen, stond in voor de vervaardiging. De aanbesteding werd gedaan op 5 augustus 1761, één jaar nadat het opmeten had moeten beginnen.

In het landboek wordt de prochie opgedeeld in drie wijken of kantons. De Kerkwijk, tussen de Mandel, Leie, Wielsbeke en de dreef van de graaf van Wakken, telt 324 percelen en is 256 bunder 817,5 roeden groot (363,5 ha). D’Oije, tussen de Leie, de Oude Leie en de straete telt slechts 153 percelen en is 108 bunder 1522 roeden (154,5 ha) groot. De laatste wijk, Den Drooghen Broodthoeck tussen Mandel, dreef van de graaf van Wakken, Wielsbeke, Oostrozebeke en opnieuw de Mandel, telt 198 percelen en is 209 bunder 9 roeden groot (296 ha). Van elke wijk werd een figuratieve kaart gemaakt, waar op heden echter elk spoor van ontbreekt.

Het landboek is het eerste document waarin de volledige oppervlakte van de latere gemeente Sint-Baafs-Vijve volledig staat opgetekend. Tot op heden zijn geen eerdere landboeken van de gemeente bekend, maar het is natuurlijk mogelijk dat ergens op een zolder of in een diepe kelder, ooit nog een exemplaar opduikt waarvan het bestaan in de nevelen van de geschiedenis is verhuld…

IMG_3028

2 gedachtes over “Verborgen erfgoedschatten: landboek Sint-Baafs-Vijve

  1. Zonder de vondst van de erfgoedmedewerkers te willen geringschatten, maar tot mijn spijt moet ik meedelen dat dit landboek reeds in 2007 werd ‘ontdekt’ en een jaar nadien door mijzelf zelfs uitgegeven in Leiesprokkels, het jaarboek van de Juliaan Claerhout-kring, de heemkundige kring van Groot-Wielsbeke.

    Like

  2. Het zou inderdaad correcter geweest zijn van een her-vonden of herontdekking te spreken. Al ben ikzelf ook bij een her-ontdekking erg blij. Het bewustzijn bij erfgoedbeheerders kan enkel maar vergroot, waar lokale onderzoekers en heemkundigen een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren.
    Intussen heb ik het landboek vergeleken met het exemplaar dat zich in het Rijksarchief te Kortrijk bevind (RAK Aanwinsten VI 1942). In dat (identieke) exemplaar zijn de kaarten wél aanwezig, waardoor de vraag rijst of er voor het exemplaar dat in het dorp bleef wel überhaupt kaarten zijn gemaakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s