Brugge in oude kaarten

Steden zijn wellicht het vaakst in kaarten afgebeeld. Stadskaarten hadden een ander doel dat pre-kadastrale kaarten en goederenregisters (zoels landboeken), maar zijn daarom niet minder interessant. Voor de stadsgeschiedenis zijn ze zelfs onontbeerlijk. Ze kunnen de onderzoeker vertellen hoe een stad groeide en kromp en hoe het uitzicht van de stad door de eeuwen heen veranderde.

Het historisch geoloket Kaart en Huis Brugge brengt gegevens van het vroegere Huizenonderzoek Brugge, een initiatief van Erfgoedcel Brugge, het stadsarchief Brugge, het Bruggemuseum, Raakvlak en de Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken samen.

Het geoloket is volgestouwd met historische data, gekoppeld aan de actuele situaties en oude kaarten zoals de kaart (uit 1562) van Marcus Gerards gecombineerd met informatie over de stedelijke ruimte tijdens de middeleeuwen.

Je kan er tientallen andere historische kaarten van Brugge en omliggende gemeentes met elkaar vergelijken, rustig snuffelen tussen de middeleeuwse straten en pleinen, of meer informatie opzoeken over de geschiedenis van Brugse huizen en hun omgeving. Er zijn gegevens aanwezig van uit de registers van de Zestendelen (registers met prekadastrale gegevens uit de middeleeuwen) of het oud kadaster van de stad. De historische kaarten zijn afkomstig uit verschillende eeuwen en zijn te vinden op de website van Kaart en Huis.

Brugge.stadsplan_17de_eeuw

(met dank aan de vlog http://www.cultuurinbeeld.be)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s