Landboeken in kaart gebracht

Landboeken zijn bijzonder belangrijke bronnen voor historisch onderzoek. In veel kasselrijen (in feite de provincies van vroeger) werd de opmaak ervan bevolen. Je kan er in dit geval dan ook van aan dat er minstens twee exemplaren werden gemaakt, die door de besturen (lokaal en kasselrij) met zorg werden bewaard. Nadat hun nut weg deemsterde na het ontstaan van het modern kadaster onder het regime van Napoleon Bonaparte en de verwaarlozing van lokale en regionale archieven zijn ze verspreid geraakt. Ik wil ze graag voor het onderzoek weer ‘zichtbaar’ maken, en welke manier is beter geschikt dan een kaart? Je kan vanaf nu via een Google-kaart zien of er van je (deel)gemeente nog zo’n landboek is bewaard: EasyMapmaker-kaart landboeken

Zodra ik een nieuw landboek beschreven heb, dat wil zeggen, de belangrijkste data heb gevonden (vervaardiger(s), aantal kaarten, aantal percelen, datum van aflevering en vindplaats), zullen deze gegevens ingevoerd worden op deze kaart. Je kan het dus steeds via deze link blijven volgen.

Het is een stille droom om dit niet enkel voor West-Vlaanderen (te beginnen met de kasselrij Kortrijk) te doen, maar voor het hele land. Hulp en tips zijn dus meer dan welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s